Zamieszczone przez _JJ_
[O2] Samoopuszczająca się szyba pasażera - moduł komfortu ?
Zwiń
X
-
[O2] Samoopuszczająca się szyba pasażera - moduł komfortu ?
Witam.
Mam taki problem. Otóż bardzo często (nie zawsze) jeżeli szyba zostanie obniżona prawie cała, to próba jej zamknięcia (automatek - czyli bez trzymania) powoduje że szyba grzecznie się zamyka do pewnego momentu (połowa lub 3/4 ) a potem radośnie się otwiera na max.
Będąc w ASO na przeglądzie poprosiłem o przyjrzenie się temu. Ich werdykt to uszkodzony moduł komfortu - ponieważ jak mówili próbowali go resetować i przeprogramywać i to nie pomogło a diagnoza VAS wykazywała błąd.
Na innym forum znalazłem taką informację :"(...) bo np szybami lusterkami i centralnym sterują pośrednio moduły przy silniczkach w każdych drzwiach."
Mógłby mi ktoś rzucić nieco swiatła ? Bo wymienić moduł można szybciutko ale może to własnie któryś z indywidualnych modułów pośrednich w takim razie ?
I druga sprawa ? W jaki sposób dobrać się do modułu komfortu w O2 ? Chcę się upewnić czy numer katalogowy podany mi przez ASO jest prawidłowy gdybym decydował się go kupić we własnym zakresie...
-
-
U mnie ostatnio ( czyli po ok. 3,5 roku ) tez zaczęło się to pojawiać i też w szybie pasażera ( wcześniej nigdy tego nie było ). Jest to ewidentnie błąd "przeciążenia" mechanizmu ( "zabezpieczenie przeciwprzycięciowe" ) i możliwe, że wpływa na to "zabrudzenie" mechanizmu. Zrobienie adaptacji czasami pomaga, bo zapisane zostają inne wartości dla "normalnej" ( nie awaryjnej ) pracy. Muszę spróbować przesmarować mechanizm i zobaczymy czy pomoże.
BTW. Od kierowcy jednej z OII w firmie też dostałem info, że ma taki objaw przy tej szybie...
Co do modułu komfortu to jest ponad schowkiem pasażera z samego boku ( widać go po zdjęciu tej bocznej zaślepki deski rozdzielczej ). Tak jak podane było w cytacie, sterowanie lusterkami, szybami, światełkami itd. wykonują sterowniki w poszczególnych drzwiach, sterowane z zewnątrz sygnałami po magistralach CAN i LIN.
Raczej wątpię, żeby uszkodzony był moduł komfortu, raczej postawiłbym na jakiś problem w tych konkretnych drzwiach ( skoro we wszystkich przypadkach chodzi o te same drzwi ), albo jakaś wada mechaniczna, albo jakiś niezaślepiony otwór technologiczny przez który dostaje się syf...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentelektor, które drzwi?
--------
Słuchając tak powyższych wypowiedzi wygląda na to że temat jest dość powrzechny i to zawsze dotyczy przednich drzwi pasażera. Ciekawe....
Komentarz
-
-
naraza
i u mnie to samo, szyba pasażera nie daje się zamknąć za pierwszym razem, podjeżdża do połowy i opuszcza się do samego dołu. Znalazł już może ktoś złoty środek na tę denerwującą dolegliwość?
Komentarz
-
Hyhy.
Auto XII 2006, modelowo 2007 - mam to samo w szybie pasazera ale ...
Rozebralem scierwo. Wyczyscilem sprezonym powietrzem. Dalem troche smaru maszynowego na prowadnice, nasmarowalem wszyyyyystko co wydawalo mi sie, ze powinno byc nasmarowane.
Przeplukalem wtyczke modulu konektem i wyczyscilem druciakiem ( byla lekko o dziwo przybrudzona nalotem ).
Wymylem szybe, wywalilem caly syf z boczka itd.\
Zrobilem adaptacje.
Na ponad 40 prob - ani razu szyba mi sie nie przyciela. Jakby sie zrypala znow, tj doszla do polowy i opuscila po zamknieciu z klucza - dam znac
Aha - i nie skrzypi :diabelski_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
abstinent, bede sciagal drugi boczek, bo od kierowcy mam przetarty i idzie do wymiany chyba, to zrobie profi how2
jednak nie jest to trudne!Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
Komentarz